Turizmus Program

Balatoni Húsvéti Nyuladalom

Jacuzzis szállás

Budapesti Húsvéti Sokadalom

A titkok hercege

TOP 100 úticél

Húsvét

Húsvéti sokadalom Budapesten a Városligetben! Felhőtlen szórakozás az egész családnak!
Siófok Fő terén mindenkit vár az év első nagy fesztiválja a Húsvéti Nyuladalom!
A titkok hercege – Gesualdo rejtélyes élete
Mézesvölgyi Nyár - Szabadtéri színházi fesztivál 2025 Veresegyház
Gyulai tavaszi wellness kikapcsolódás - kedvező árakon teljes panziós akcióval!
Húsvéti sokadalom Budapesten a Városligetben! Felhőtlen szórakozás az egész családnak!
Siófok Fő terén mindenkit vár az év első nagy fesztiválja a Húsvéti Nyuladalom!
A titkok hercege – Gesualdo rejtélyes élete
Mézesvölgyi Nyár - Szabadtéri színházi fesztivál 2025 Veresegyház
Gyulai tavaszi wellness kikapcsolódás - kedvező árakon teljes panziós akcióval!
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

ApróKertek Pincészet

Bor, kaland, ilyesmi. Borok a Velencei- tó mellől. Csak úgy, természetesen. Természet- és emberközpontú gazdálkodás, ahol a létrehozott érték nem cél, hanem eszköze a legmagasabb minőségű emberi kapcsolatok szolgálatának.
ApróKertek Pincészet

Kapcsolat, elérhetőség

Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon?

Partner információ

A szőlőskert

A szőlőskert nem ültetvény és nem monokultúrás termelési eszköz. Sokszínű, sokfajú élőhely. A szőlőn kívül él benne fű, fa, virág, állat és ember.  Kertjeink a Velencei-tó északi partján, a  Velencei-hegység legkeletibb részén lévő Pázmánd szőlőhegyén találhatóak, két dombon és a köztük lévő völgyben.

Az egyik hegy a Cseplek, amit „kopasz-hegynek” is nevezünk, mert valóban az; a völgyből felfelé futó szőlősorok végén erdő kezdődik, majd a fák után a hegytető, ahol csak a sovány gyep és a csipkebokor él meg. A másik a Zsidó-kő, ami nevét egy csodálatos gyógyulás több száz éves legendájáról kapta.

Kertjeink talaja változatos, gránit és andezit alapkőzeten néhol több méteres lösz, néhol csak néhány centiméter erdőtalaj borítással. Méretük 800-4000 nm között van, de még ilyen kis területen belül is előfordul hogy néhány 10 m távolságra az alapkőzet sárgából vörösbe, majd hófehérbe vált.

Úgy gondoljuk, hogy a változatos talaj és a különböző kitettségek óriási lehetőséget rejtenek magukban; ezt a sokszínűséget és összetettséget szeretnénk megjeleníteni borainkban.

Jelenleg összesen hat apró kertben gazdálkodunk 2 hektáron. Szőlőink bakművelésben, alacsony és középmagas kordonon teremnek. A szőlő művelése során nem uralomra, hanem harmóniára törekszünk. A sorok közti fűben rovarok és gyíkok szaladgálnak, a szőlőben álló gyümölcsfákon madarak csiripelnek, a sorok végébe kihordott levágott tőkerészek alatt sün fészkel. Ja és a halak! Azok nincsenek.

Ha szükséges, tápanyag utánpótlásként istállótrágyát hordunk ki, a gombabetegségek ellen fel nem szívódó növényvédő szerekkel és ellenálló fajták telepítésével védekezünk. Rovarok ellen nem védekezünk, a szükséges mértékben megteszik ezt természetes ellenségeik, az ő létfeltételeiket igyekszünk támogatni. Ahol feltétlenül szükséges, a gazokat kapával távolítjuk el. Törekszünk a motoros gépek használatának minimalizálására is.

Mi ezt tesszük a ránk bízott szőlőskertekben, a többit, már több ezer éve, intézi a természet.

A borospince

Divatos manapság „technológia nélküliséget” hangsúlyozni a borok készítése során.

Nálunk ez nem igaz. Van technológiánk, vannak gépeink, igaz, olyanok, amiket adott esetben évszázadok óta használnak. A leszüretelt szőlőt egy géppel lebogyózzuk és összezúzzuk, majd fakosaras présben gyengén megpréseljük. Ha vörösbort készítünk, a préselés előtt a szőlő levét a bogyó többi részével együtt hagyjuk néhány napig-hétig, ez alatt a törkölykalapot napjában többször a lé alá merítjük, ún. kézi csömöszöléssel. A kifolyó mustot vödrökben vagy a gravitáció segítségével juttatjuk le a pincébe, ahol száz-ezer literes hordókba vagy tartályokba kerül és néhány napon belül megkezdődik az erjedés. Amikor ez befejeződik, a „már bort” átfejtjük, és ezután lehetőleg nem zavarjuk addig, amíg úgy nem érezzük elkészült. Fehér borok esetében egy bentonit nevű agyagásványt keverünk hozzá, ami leülepedve tisztítja és stabilizálja a bort, majd palackba töltjük. Vörösborainkat jellemzően derítés nélkül palackozzuk. A palackot lezárjuk, néhány hónapot érleljük, majd oldalára címkét ragasztunk, és már tölthető is a pohárba.

Mi ezt tesszük a borospincében, a többit, már több ezer éve, intézi a természet.

A pincészet boraihoz webshopon, helyben a pincénél és a pincészet partnerein keresztül lehet hozzájutni.

Forrás: A pincészet honlapja és közösségi oldala

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Megosztás

ApróKertek Pincészet

ApróKertek Pincészet

Értékelések (0)

Kifejezetten ajánlom

(0)

Kifejezetten nem ajánlom

(0)

Nagyon ajánlom

(0)

Nagyon nem ajánlom

(0)

Ajánlom

(0)

Nem ajánlom

(0)

Találatok száma: 0

Kapcsolat, elérhetőség

Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon?

Partner információ

érdekelnek a hirdetési lehetőségeink?

Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!

Legjobb élmények

Húsvéti sokadalom Budapesten a Városligetben! Felhőtlen szórakozás az egész családnak!
Siófok Fő terén mindenkit vár az év első nagy fesztiválja a Húsvéti Nyuladalom!
A titkok hercege – Gesualdo rejtélyes élete