Nincs is jobb érzés, mint amikor a saját kertünkben megtermett zöldségek és gyümölcsök ízét a későbbi, ínségesebb hónapokban is a szánkban érezhetjük. A tartósítás nem újkeletű dolog, a hagyományos befőzés pedig egy nagyszerű lehetőség, így érdemes tartósítani!
Milyen zöldségeket érdemes tartósítani?
Vidéken rendszeres és megszokott feladat a nagymama, anyuka részéről a zöldségek, gyümölcsök tartósítása, hogy a család minél tovább élvezhesse a saját termésű élelmiszereket. Mivel a családi házak kamrájában, a spájzban mindig lapul valami finomság, könnyen elkészül az étel akár egy hirtelen érkezett vendégsereg ellátásához is.
A hagyományos befőzés során vannak zöldségek, amelyeket kifejezetten érdemes eltenni télire, - ahogy mondani szokták - és persze vannak, melyeket frissen jó fogyasztani, amíg lehet.
Ilyenkor üvegekbe tesszük a zöldségeket folyadék kíséretében, majd oly módon zárjuk le légmentesen, hogy kizárjuk a baktériumokat. A hagyományos befőzés néhány zöldség, például a bab, a sárgarépa, a zöldborsó, a paradicsom, a kukorica vagy a káposzta esetén kiválóan alkalmazható.
A hagyományos befőzés előnyei és hátrányai
A hagyományos befőzés folyamatára, minden lépésre gondosan oda kell figyelnünk, hiszen egy apró hiba elég, hogy szennyeződés, baktérium kerüljön az üvegbe, és rögtön kárba is vész a munkánk. Aki még nem próbálta a technikát, mindenképp kövesse az útmutatást, melyhez a Receptneked.hu rengeteg segítséget nyújt, hagyományos befőzés receptek százával állnak rendelkezésre.
Egy üvegben eltett élelmiszer fogyaszthatósági ideje rendkívül hosszú, még akár öt év múltán is élvezhetjük a valódi ízét, így ez mindenképp a hagyományos befőzés előnyei közé sorolandó.
A modern világunkban, főleg városlakóként egy kis lakásban sokan a fagyasztás mellett döntenek, viszont ezen élelmiszerek kevésbé időtállóak, illetve egy hosszabb áramkimaradás, ne adj Isten egy fagyasztó meghibásodás végett biztosan kidobásra ítéltek.
Ha a hagyományos befőzés mellett döntünk, számolnunk kell az idővel és a minden energiánkkal való odafigyeléssel. Ez tartozhat a hátrányai közé, kisebb mennyiség esetén nem is igazán kifizetődő a feladat, így alaposan gondoljuk át, mielőtt nekiállunk.
Hagyományos befőzés vagy fagyasztás? - ez itt a kérdés
Manapság a zöldségek, gyümölcsök tartósítására, eltevésére a hagyományos befőzés mellett a fagyasztás is igen népszerű, sőt, egyszerűbb és gyorsabb. Hogy melyik mellett döntsünk?
A hagyományos befőzés összetett, gondosabb odafigyelést és eszközöket igényel, míg a fagyasztás pofonegyszerű dolog eszközigény, recept nélkül. A tartósságot, a tárolási lehetőséget, a zöldség-gyümölcs fajtájának jellemzőit azonban vegyük figyelembe a döntésnél.
Hogy a képzeletbeli mérleg serpenyője a hagyományos befőzés irányába dől, azt megerősíti a tény, hogy egy dekoratív üveg vagy hangulatos csomagolás esetén kitűnő ajándékként is.
Megosztás