Turizmus Program

Balatoni Húsvéti Nyuladalom

Jacuzzis szállás

Budapesti Húsvéti Sokadalom

A titkok hercege

TOP 100 úticél

Húsvét

Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont Budapest

Kiemelt partner

A Törley pezsgők története majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza. Nyitottan az újdonságokra a Törley gyár a századfordulóra az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett, a millenniumi kiállításon pedig már a „császári és királyi udvari szállítók” címet viselte. A rákövetkező évtizedekben a Törley híre és zamata eljutott Párizstól Amerikán át egészen Ausztráliáig, a gyár pedig 1910-re már elérte az évi kétmillió palackos termelést. A sikert végül a második világháború törte meg, amelyet egy nehézségekkel, majd újjászületéssel teli időszak követett. Mindezek ellenére a Törley a mai napig tartja piacvezető pozícióját Magyarországon.
Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont Budapest

Kapcsolat, elérhetőség

Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont

A Törley pezsgők története majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza. Nyitottan az újdonságokra a Törley gyár a századfordulóra az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett, a millenniumi kiállításon pedig már a „császári és királyi udvari szállítók” címet viselte. A rákövetkező évtizedekben a Törley híre és zamata eljutott Párizstól Amerikán át egészen Ausztráliáig, a gyár pedig 1910-re már elérte az évi kétmillió palackos termelést. A sikert végül a második világháború törte meg, amelyet egy nehézségekkel, majd újjászületéssel teli időszak követett. Mindezek ellenére a Törley a mai napig tartja piacvezető pozícióját Magyarországon.

Ezt a sokszínű, időnként nehéz, de egyúttal sikeres 135 évet meséli el nekünk a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont múzeumi szakasza. Korabeli relikviák, feljegyzések segítségével tekinthetünk be a magyar pezsgőzési kultúra születésébe és fejlődésébe. Bemutatásra kerül a Chevaliers Törley Pezsgőrend, 1886-tól a François család relikviái, továbbá az 1955-ben létesült Hungaria Pezsgőpincészet is. A gyűjtemény célja, hogy átfogó színtere legyen mindennek, ami a pezsgőzéssel kapcsolatos, egy helyen összegyűjtve az összes érdekességet, egyedi információt. A gyűjtemény nemcsak tartalmában, de külsejében is valódi különlegességnek számít. A kiállítótérbe lépve máris egy pezsgős dugó belsejében találjuk magunkat, amelyből egy pezsgős palackba, majd egy pezsgős pohárba sétálhatunk át. Ez a páratlan, újszerű formavilág a tárlatot még egyedibbé és felejthetetlenebbé teszi.

A Törley Pezsgőpincészetnél alkalmazott pezsgőkészítési metódusok megismertetését az érdeklődőkkel, szintén feladatául tűzte ki a Pezsgőpincészet vezetése, a Törley Gyűjtemény megvalósításakor. A pincerendszer ódon falai közt, autentikus helyszínen tudhatják meg a látogatók, hogy hogyan is készül e nemes ital.

Törley Pezsgőmanufaktúra

Pezsgő máglyák, rázóállványok és sok százezer palack, ezek jellemzik a Törley több mint 130 évnyi múltra visszatekintő pezsgőmanufaktúráját. Manapság természetes, hogy régmúltat felidéző eszközök használata mellett, az újabb technikai lehetőségeket is kihasználva zajlik a minőségi pezsgők érlelése és készre kezelése.

Az alapok a századokra visszanyúló eljárásokat idézik. A tradicionális pezsgők elkészítéséhez ma is hosszú hónapokra, akár három évre van szükség. A palackokat, melyek csak majd három év múlva kerülnek a pezsgőkedvelő ínyencek elé, először szakavatott kezek rendezik rakatokba, máglyákba. A seprőn érlelődő pezsgő zamatainak kiteljesítését újabb kézimunka segíti elő azáltal, hogy a palackokat hathavonta átrakják, miközben felrázzák a palack hasán pihenő seprő réteget. A műveletek itt azonban még nem érnek véget.

A készre kezelés, a degorzsálás megkezdése előtt a rázóállványokon a palackot 24 alkalommal veszik kézbe, alkalmanként 1/8-ot fordítva rajtuk. Az eljárás végén a seprő összetömörödve pihen meg a palack szájánál. Ennek eltávolítását jégdugóba fagyasztással, majd annak kilövetésével biztosítják a nagy tapasztalattal rendelkező dolgozók.

A háromemeletnyi mély pincerendszerben érlelődő palackok a tradicionális eljárás mellett a 1,5 literes magnum palackokban erjesztett transvasée pezsgőknek is az alapanyagát biztosítják. A technológia bár komolyabb gépesítést tesz lehetővé, de az emberi jelenlétet, a szorgos kezeket ez az eljárás sem nélkülözheti. A letöltött cuvée a palack koronazárral történő lezárása után kerül a fém kosarakba, konténerekbe. A kosárba rendezés során több tonnát mozgatnak meg naponta az ide beosztott munkatársak. A konténerek ezután rendezett sorokban - gondosan jelölve a bennük rejlő ital paramétereit – kerülnek a pinceágakba. Erjedésük, majd érlelésük 9 hónaptól akár másfél évig terjedhet. A hosszú pihenőidő után a már kierjedt pezsgőt teljesen zárt rendszerben kezelik készre a szakemberek.

A manufaktúra története, múltja

Törley József első pezsgőpincészetét 1880-ban a champagnei Reimsben hozta létre. A kor szokásának megfelelően nyerspezsgőket vásárolt fel a termelőktől, majd azokat készre kezelte és saját neve alatt hozta forgalomba. Két évvel később, 1882-ben Törley József felismerve az etyeki szőlők pezsgőalapborként történő felhasználásának kiválóságát, a budafoki pincék adottságát, valamint a vállalkozások meghonosításának támogatására nyújtott gazdasági lehetőségeket, Promontoron létre hozta Gyula bátyja anyagi támogatásával a Törley és Tsa. „pezsgőborgyárat”.
A pezsgőkészítés - bár a kor technikai vívmányait Törley József úttörőként hasznosította – alapjában véve jelentős kézimunka igényt vetett fel. Ez idő tájt a gyártásban az ipari forradalom számos eszköze fellelhető, ugyanakkor a fizikai munka kikerülhetetlen a palackos erjesztésű pezsgők előállításában. A gépesítés és a manufakturális elemek egyaránt megtalálhatóak voltak Törley József 1890-es években létrehozott Anna utcai 20.000 négyzetméteres pincészetében. A történelem viharai ellenére a pincék mélyén a mai napig legismertebb pezsgőkészítő műhelyben, a pezsgők mindmáig palackokban érlelődnek.

Sokan nem tudják, de a Törley Pezsgőmanufaktúra pincéiben érlelődnek a Hungaria, a Francois és a Törley palackban erjesztett, palackban érlelt pezsgői. Olyan pezsgők kerülnek ki innen, mint a kék címkés Hungaria Extra Dry, a quebecki kanadaiak kedvence a Hungaria Grande Cuvée Brut, a gasztronómiában közkedvelt Louis Francois & Co. Brut Nature, vagy a 2017-es Vinagora Champion díjasa, a Törley Chardonnay Brut.

Törley Rendezvényközpont

A Törley Pezsgőmanufaktúra Zsolnay terme, Törley Bárja és a tavasztól őszig terjedő időszakban François árkádsora a 2019-es átalakítás és felújítás óta fogadja az exkluzív rendezvények, konferenciák, esküvők, születésnapi partik vendégeit. A Zsolnay terem 1904-ben megalkotott csempeképe eredetileg a helyiségben működő pezsgőkészítő műhely falát díszítette. Ma a szecesszió báját, az egyedi helyszíneket kedvelők számára nyújt lehetőséget hangulatos programok, rendezvények megvalósítására. A Törley bár hangulatát a korabeli csigalépcső és a terem tetőszerkezetét tartó vas oszlopok, valamint bárpult határozzák meg. A François árkádsor az eredeti pincészetből maradt ránk. Kis méretű színpad nyújt itt lehetőséget koncertek, előadások, de bármilyen jellegű kötetlen események megvalósítására. Ha igazán különleges helyszínt keres látogasson el a Törley Pezsgőmanufaktúrába és kérje kollégáink segítségét annak bemutatásában.

Törley Pezsgő Mintabolt

Nyitva tartás:

Hétfőn: zárva
Kedd: 10.00 - 17.00
Szerda: 10.00 - 17.00
Csütörtök: 10.00 - 18.00
Péntek: 8.00 - 14.00
Szombat: zárva
Vasárnap: zárva

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Megosztás

Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont Budapest

Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont Budapest

Értékelések (0)

Kifejezetten ajánlom

(0)

Kifejezetten nem ajánlom

(0)

Nagyon ajánlom

(0)

Nagyon nem ajánlom

(0)

Ajánlom

(0)

Nem ajánlom

(0)

Találatok száma: 0

Kapcsolat, elérhetőség