A kávé világnapja alkalmából ezt szívesen elhisszük, és nem törődünk azzal, amit a teatermesztők és forgalmazók mondanak. A hagyomány szerint az első kávéitalokat Etiópiában készítették valamikor a 14. században kolostori szerzetesek. Magyarországon nagy valószínűséggel a török hódoltság idején terjedt el a „fekete leves". Szélesebb körben azonban csak Buda 1686-os visszafoglalása után ismerték meg az országban. Az első magyar kávéház 1714-ben nyílt meg, majd számuk rövid időn belül megsokszorozódott. Ma ott tartunk, hogy mi magyarok fejenként 2,5 kilogrammot fogyasztunk évenként. Ez azonban nem lehet a nemzeti büszkeség forrása, mert például a spanyolok 5, az olaszok 8, a finnek pedig 12 kilogrammot kortyolgatnak el egy esztendőben. Nem hirdetünk azonban mozgalmat a magyar kávéfogyasztás növelésére, szerintünk fogyasszon mindenki ezután is pont annyi kávét, amennyi jólesik neki.
Kép forrása: Pixabay.com
Megosztás
Kapcsolódó témák: