A megyeszékhely önkormányzata négy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy új arculatot és tartalmat ad a korábban a német önkormányzat szervezésében, svábbállal és sörsátorral „futó” pünkösdi fesztiválnak. A kereszténység egyik fontos ünnepére minőségi kulturális programokat és a közeli Gemenc és Duna kincseit kínáló gasztronómiai rendezvényt álmodtak. Az újragondolás olyannyira „bejött”, hogy a Pünkösdi Hal- és Vadünnep Szekszárd második legnagyobb eseményévé nőtte ki magát és szépen halad afelé, hogy megközelítse a Szüreti Napok színvonalát. A kezdeményezés annyira sikeresnek bizonyult, hogy a Magyar Marketing Szövetség által létrehozott Országos Városmarketing Díj 2019. évi díjátadó ünnepségén városmarketing gyémántdíjjal jutalmazták a fesztivált.
A Pünkösdi Hal- és Vadünnep pénteki hivatalos megnyitóján Ács Rezső polgármester köszöntőjében arról szólt, hogy jó érzés végignézni a téren, hogy ilyen sokan gyűltek össze. Kiemelte, jó döntés volt, hogy az ünnep a közösségépítésről, Szekszárdról, a családokról, valamint a gasztronómiáról és a borokról szóljon.
Idén 34 programmal – melyek összeállításakor kiemelt figyelmet fordítottak a kisgyermekes családokra –, továbbá kézműves vásárral, Gasztrosátorral, Borudvarral, ételkülönlegességekkel, illetve vidámparkkal várták vendégeket.
A rendezvény támogatóinak köszönhetően, a látogatók ingyenesen tekinthették meg a színpadi programokat. A legnagyobb látogatottságnak az esti koncertek örvendtek. A nyitó este a fiatal generációnak kedvezett, a Margaret Island és a Hősök koncertjén mintegy háromezren tomboltak. Szombat este igazán különleges zenei élménnyel várta a nézőket a Marko Markovic Brass Band. A legnagyobb nézőszámot, hozzávetőlegesen 4-5000 embert, „telt házat”, vonzott a Béla király térre Király Viktor and The Dreamers, Fenyő Miklós, Nagy Feró és a Beatrice koncertje.
Az ünnephez kapcsolódóan a Szekszárdi Borvidék Nonprofit Kft. szervezésében idén is megrendezésre került a Pünkösdi Nyitott Pincék program. A több, mint egy évtizedes hagyomány alapján megrendezett Szekszárdi Nyitott Pincék programsorozat az idén is nagyon népszerű volt mind a szekszárdiak, mind pedig az ide látogató vendégek körében. A jó idő és a kitűnő borok nagy számú látogatót vonzottak a szekszárdi és Szekszárd környéki pincészetekbe. Húsz borászat volt látogatható a borvidéken, ahol a borászok nem csak borkóstolóval, de pincelátogatással, a borokhoz illő finom falatokkal és egyéni programokkal várták a borbarátokat „Pünkösd ünneplése” címmel pedig ökumenikus, szabadtéri Istentiszteletet tartottak a Luther téren.
A Béla király téri Borudvarban hat pincészet és két pálinkaház várta az érdeklődőket. A Gasztrosátorban pedig az Aranykulacs Kisvendéglő, a Stefán Ételbár és a Szász Étterem igazán széles kínálatából választhattak ebédre, vacsorára valót vendégeink. A Vendéglátók Kerekasztala Szekszárdért Egyesület tagjai összesen 4500 adag étellel készültek. A változatos programok során megéhezők legkedveltebb étele a szarvas burger, vaddisznó aprópecsenye, illetve a paprikás lisztben forgatott sült keszeg voltak. A szervezőktől kapott információ szerint, a négy nap alatt mintegy 30 ezer vendég látogatta a Pünkösdi Hal- és Vadünnep programjait, a Borudvarban 1560 pohár és 2100 palack bor fogyott.
Szekszárd, 2019. június 13.
Megosztás