A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a Kenyér világnapja. A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének, az életfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó, fontos energiaforrásnak, a kenyérnek a jelentőségét. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívjuk. Tehetjük ezt annál is inkább, mert a kisebb pékségek, kézműves műhelyek megjelenésével a kenyérsütés közelebb került az emberekhez. A kovászolt, hosszasan kelesztett kenyerek megjelenésével a jellegtelen gyári termékekkel ellentétben maga a kenyér is előtérbe került, mint olyan élelmiszer, amelynek lelke, karaktere van, és ezerszínű, mint maga az élet. Ma már a kézműves borok, sajtok, sörök mellett a kenyér is visszanyerte azt a figyelmet, melyet mindig is megérdemelt volna.
Kép forrása: Pixabay.com
Megosztás
Kapcsolódó témák: