A szója szervezetre gyakorolt hatásait egy friss kutatásban közzétett adatok mutatják be a legjobban. Ezek szerint a tofuban és más szójatermékekben olyan izoflavonok találhatóak, amelyek csökkentik a szívkoszorúér-betegség kialakulásának a kockázatát.
A LifestylePro Academy Életmód és táplálkozási tanácsadó képzésén az egészséges életmóddal kapcsolatban számos téma felmerül, köztük a táplálkozás is. Ezen ismeretek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a résztvevők nemcsak a saját, hanem mások életvitelét megreformálják és egészségesebbé tegyék.
A Harvardon folytatott kutatások szerint a szívkoszorúér-betegség kockázatát a magasabb tofubevitel 18%-kal csökkentette. Mégis sokan idegenkednek a fogyasztásától, mert a szója hatása körül sok tévhit alakult ki, mondván, hogy egészségtelen a fitoösztrogén tartalma.
A fitoösztrogénnel kapcsolatban felmerült félelem azonban alaptalan. Azaz tudományosan bizonyított, hogy a hiedelmekkel ellentétben a szója:
Egyre több a bizonyíték arra, hogy a szójaételek fogyasztása csökkentheti egyes betegségek kockázatát. A szójaételek amellett, hogy kiváló fehérjeforrások, nagyon egészségesek, pláne, ha azt más, egészségtelen ételek, állati zsírok, vörös vagy feldolgozott húsok helyettesítesítésére használják. Emiatt javasolják a teljes értékű vagy minimálisan feldolgozott szóját (pl. ilyen a tofu, a tempeh, az edamame és a szójatej) a teljes értékű növényi ételekben gazdag egészséges étrendbe beiktatni.
Két ismertebb tanulmány számolt be arról, hogy a tofut fogyasztó idősebb kínai és indonéz lakosoknál nagyobb számban jelent meg a demencia. Hogervorst publikációjából az derült ki, hogy Indonéziában a tofu frissességének megőrzéséhez formaldehidet adnak, ami közismerten egy neurotoxikus karcinogén, és fogyasztása hosszú távon valóban kognitív funkcionális tünetekhez vezethet, de ez nem a szója hibája…
Megosztás