Ahhoz, hogy meghatározzuk a különbségeket, először beszélni kell a nyilvánvaló hasonlóságokról is. Mindkettő tészta alapú nemzeti étel, amelyek esetén a feltét alapozza meg a változatosságot. Ahogyan Olaszországban vannak pizzériák, hazánkban is találhatunk lángosozókat. A Retro Lángos Budapest lángos ételbárja egy olyan hely, ahol kényelmesen fogyaszthatjuk el a lángosunkat, akár egyedül érkezünk, akár társasággal.
Az egyértelmű hasonlóságok nagyjából itt ki is merülnek. A különbséget az apró eltérések adják a tészta elkészítésében, a sütésben, a tipikus feltétetekben. Vegyük sorra ezeket!
Bizonyára többnyire mindenki kóstolt már pizzát és lángost is. Szabadidőnket szívesen töltjük együtt a családunkkal vagy a barátainkkal. Az étkezések pedig jó közös programot jelentenek, mivel fel tudják dobni a szürke hétköznapokat is.
Az ilyen étkezések során megtapasztalhattuk, hogy a pizza tésztája lehet vékonyabb vagy vastagabb, és ettől függően lehet ropogósabb vagy puhább.
Ezzel szemben a lángos mindig könnyű, lágy és puffadt. Ha krumplit is tesznek a tésztába, azzal pedig egy igazán különleges textúrájú végeredményt kaphatunk.
Ennek a különbségnek az elsődleges oka az elkészítésben rejlik. Bár mindkét étel élesztős, kelt tésztából készül, a pizzát sütőben vagy kemencében sütik, a lángost viszont bő, forró zsiradékban. Az olajban való sütésnek köszönhetően lesz olyan lágy és puffadt a lángos. A kemencében viszont lassabban sül az étel, ráadásul a feltétekkel együtt sül, így jobban össze tudnak érni az ízek, ami merőben más eredményt ad.
Bár mindkét ételre jellemző a gazdag feltétekkel történő tálalás, az összetevők azonban mutathatnak eltérést. A lángost hagyományosan fokhagymás olajjal, tejföllel és reszelt sajttal tálalják, azonban napjainkra a modern gasztronómiai irányzatok hatására változatos kínálat alakult ki.
A pizza alapvetően paradicsomszószos alapot kap, de előfordulhat tejfölös is – legalábbis Magyarországon mindenképpen. Az olasz nemzeti étel esetén nagyobb a hagyománya a gazdag és változatos feltéteknek, ami lehet zöldség, húsféle, sajtok, tenger gyümölcsei, tehát gyakorlatilag bármi. Az ízek összhatását nagymértékben befolyásolja az, hogy a sütőben van lehetőségük összeérni az ízeknek.
A végeredmény tehát mindkét étel esetében nagyon is különböző lesz.
Az, hogy milyen formában esszük ezeket az ételeket, már inkább a közös pontok sorát bővíti, ugyanis egyaránt jelenthet mindkettő társasági élményt vagy gyorsételt, amit a napi rohanás közben sebesen elfogyasztunk, hogy legyen energiánk a további sietségre.
Mindkét ételnek van egy erős közösségformáló ereje is – talán éppen ezért emelkedhettek a nemzeti ételek sorába is.
Megosztás
Kapcsolódó témák: