Nemcsak a profi szakácsok, hanem a kezdők konyhájában is jó, ha van serrano chili, mert rengetegféle ételt varázsolhatunk belőle annak megfelelően, hogy mennyire jól tudjuk forgatni a fakanalat. A Chili Hungária Webáruház termékeivel pedig megspékelhetjük a kreációinkat egy kis extra csípéssel.
A serrano jelentése “hegyekből való”, mivel Mexikó középső, hegyekkel tagolt vidékén – Puebla és Hidalgo államokban – termesztették először sok évvel ezelőtt. Ma már persze nemcsak itt, hanem az ország több tájegységén, például Nayarit, Veracruz, Sinaloa és Tamaulipas államokban dívik a serrano chili termesztése.
Ha a csípősségét nézzük, a közepesek közé sorolhatjuk, jobban csíp, mint a 2500-10000 SHU érték körüli jalapeno, de nem éri el a 100 ezer - 350 ezer egységet is elérő habanero csípősségét. Éppen ezért azoknak ajánljuk, akik módjával ugyan, de szeretik a chilis ételeket.
A serrano bokor levelei szőrösek, a paprika éretlenül zöld, megérve azonban élénkpiros színre vált. Hosszúkás a formája, de nem mondható teljesen hegyesnek. A csípősséget okozó kapszaicinen túl van benne bőven C-vitamin és béta-karotin is.
Ha otthon nevelnénk, viszonylag egyszerű dolgunk lesz, persze ha megvannak hozzá a szükséges eszközök.
Ahogy említettük, változatos konyhai alapanyag révén egy sor különböző fogást készíthetünk belőle.
Ízléstől függ, hogy az ember mennyire viseli el és szereti a csípős ízeket, melyek fogyasztása egyes kultúrában többlettartalommal is bír. Mexikóban például bátornak és férfiasnak tartják, aki jól bírja a chilit, Indiában a vendégszeretet, megbecsülés jelképe, ha ezzel kínálnak a házigazdáid.
Persze nem azt mondjuk ezzel, hogy a kulturális tartalom miatt együnk gyakran csípőset, sokkal inkább a szervezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt. A chili paprikákban található vegyületek ugyanis fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatással bírnak, felpörgetik az anyagcserét, és még a fogyást is támogatják. Alacsonyan tarthatják a vérnyomást és erősítik az immunrendszert.
Kell ennél több indok? Szerintünk nem!
Megosztás