Néhány évvel ezelőtt még nehézségekbe ütközött a beszerzésük, manapság ez szerencsére már nem jellemző. A bambusz tányérok jó döntést jelentenek, ha szülőként az öko megoldások felé hajlasz, ám a megfelelő használat és a gondos ápolás nem maradhat el. Nézzük meg, hogyan érdemes bánni velük, és mire figyeljünk a használat során!
A BLWbolt kínálatában található bambusz étkészletek természetes anyagukból fakadóan különböznek például a műanyagtól vagy az üvegtől. Utóbbiak általában bírják a mikrohullámú sütőt vagy a mosogatógépet, a bambusz esetében ez kerülendő. A magas hőmérséklet, illetve a tartós nedvesség károsítja az anyagot, így fontos, hogy kézzel és kíméletesen mossuk tisztára őket.
Az újonnan beszerzett bambusztányérokat és -tálkákat érdemes az első használat előtt bekenni kókuszolajjal vagy más élelmiszer-minőségű olajjal, majd hagyjuk pihenni egy éjszakán át. Ezzel az eljárással vízállóvá tesszük az anyagot, így kevésbé szívja magába a folyadékokat.
A bambusz érzékeny a nedvességre, ami penészedést okozhat, ha nem tartjuk szárazon. Ahogyan egy fa vágódeszka is könnyen megpenészedhet, ha vizesen tesszük el, úgy a bambusz étkészlet esetében is figyelnünk kell erre. Mosogatás után mindig alaposan töröljük szárazra, vagy hagyjuk szellős helyen megszáradni. Ügyeljünk arra is, hogy a szilikon szegélyeket vagy tapadókorongokat minden alkalommal távolítsuk el a tisztításkor, ezek alatt ugyanis nedves maradhat.
Ne ijedjünk meg, kidobni nem kell, de az újra használható állapotért dolgozni kell egy kicsit a szabadidőnkben. Kezdjük a felület lecsiszolásával, hogy megszabaduljunk a látható penészrétegtől. Ezután készítsünk egyenlő arányban vízből és fehér ecetből álló keveréket, és egy puha törlőkendővel alaposan töröljük át az érintett területet. A tisztítás után 15 perces forralással vagy gőzöléssel tüntessük el a spórákat is. Végül a biztonság kedvéért szárítsuk ki, például hajszárítóval alacsony fokozaton.
Tisztításkor, fontos figyelni arra, hogy a hirtelen hőmérséklet-változásokat kerüljük, ezek repedéseket okozhatnak a bambusz felületén. Ha mégis megreped, érdemes megfontolni, a további használatot, hiszen a résben megtapadhatnak a kórokozók.
A tisztítás és szárítás után célszerű ismételten olajjal kezelni a bambusz felületét, mint ahogy az első használatkor tettük. Az eljárás célja ugyanaz: megőrizze a tányér a víztaszító hatását. A kókuszolaj kifejezetten jó erre a célra, és élelmiszer-biztonsági szempontból is teljesen megfelelő.
Ha odafigyelünk a bambusz megfelelő használatára és tisztítására, akkor hosszú időn át hű társak maradnak, de ha szükséges, ne habozzunk cserélni az étkészletet egy újra.
Megosztás