A méheknek többféle terméket is köszönhetünk. Mind közül az egyik legismertebb a méz, ami természetes édesítésre szolgál, de emellett ott van a Bodó Méhészetnél is kapható méhpempő, méhviasz, virágpor, illetve a méhméreg, amit jellemzően kenőcs formájában használhatunk.
Ezúttal a méhpempőt vesszük egy kicsit jobban is górcső alá, és elmondjuk a legfontosabb dolgokat, amiket tudni érdemes róla.
Ahhoz, hogy megértsük a méhpempő jelentőségét és szerepét, először is a méhcsalád felépítésével, működésével kell tisztában lennünk.
A méhcsalád hierarchikusan épül fel, vannak a munkásméhek, akik olyan feladatot látnak el, mint például a nektár és pollen gyűjtése, a lárvák “nevelése”, a méhsejtek építése, valamint a kaptár őrzése.
Aztán ott vannak a hím méhek, az ő feladatuk kizárólag a párzás, ezt követően meghalnak vagy kiszorulnak a kaptárból. A méhcsalád feje pedig nem más, mint a méhanya, vagy más néven a méhkirálynő, akinek szintén csak egyetlen feladata van: a családfenntartás és az utánpótlás biztosítása.
A méhpempő egy speciális, rendkívül magas tápanyagtartalommal rendelkező anyag, amit a méhek termelnek abból a célból, hogy táplálják vele a méhkirálynőt. Az úgynevezett dajkaméhek - akik a később méhkirálynővé váló lárvát nevelik - már a kezdetektől fogva méhpempővel táplálják. Ennek köszönhető, hogy átlagon felüli mérettel, termékenységgel és élettartammal rendelkezik majd.
Míg a dolgozó méhek és a hím méhek élettartama meglehetősen rövid, jobb esetben is legfeljebb csak fél év, addig a méhkirálynő minimum 3 évig él, de az sem ritka, hogy az élettartama eléri az 5 évet. Ami pedig a termékenységét illeti, a fiasítás időszakában akár 1500 petét is képes lerakni. Ezek a kimagasló képességei mind a méhpempőből származnak.
A méhpempő rendkívül gazdag fehérjében, és létfontosságú vitaminokat is tartalmaz, különösen nagy a B- és a C-vitamin tartalma. Emellett ásványi anyagok és egyéb nélkülözhetetlen tápanyagok is megtalálhatóak benne.
Értékes összetevőinek köszönhetően hatékonyan támogatja az immunrendszerünk védelmét, erősíti a szervezetünk ellenálló képességét a betegségekkel és a különböző egészségügyi problémákkal szemben.
Továbbá a méhpempő növeli az energiaszintünket, javítja a vitalitásunkat, a benne lévő antioxidánsok által pedig biztosítja a sejtjeink védelmét is. Sőt, még az öregedés folyamatát is képes lassítani.
Amennyiben tehát szeretnénk kicsit jobban is odafigyelni az egészségünkre, mindenképp érdemes beiktatnunk az étrendünkbe a méhpempő fogyasztását.
Megosztás