2943 Bábolna, Több településen és helyszínen
Kedves Látogató!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.
Sonka vásár üzleteinkben
Bábolnai üzem:
2943 Bábolna, Újhelyi Imre utca 1.
Üzemből vásárlás: 7:00-15:00
Érd Piac Büfé:
2030 Érd, Széles utcai Piac
Nyitva: szombat: 7:00-13:00
Érd Piac füstöltáruk:
2030 Érd, Széles utcai Piac
Nyitva: szombat: 7:00-13:00
Érd Piac friss hús üzlet:
2030 Érd, Széles utcai Piac
Nyitva: szombat: 7:00-13:00
Győri Vásárcsarnok:
Győr, Herman Ottó utcai Vásárcsarnok
Nyitva: kedd - szombat 6:00 - 14:00
Tata piac
Tata, Piactér árusító kocsi
Nyitva: szombat 6:30 - 13:00
Ács központi parkoló
Ács árusító kocsi
Nyitva: Péntek 8:00 - 11:00
Cégünk a Bábolna Hús több évtizede foglalkozik sonkakészítéssel.
Mit is nevezünk sonkának?
A sonka mint magyar érték, melyet őseink nagy szeretettel, becsben tartottak. A sertés hátsó combjából készült, különböző eljárásokkal tartósított húsrészt nevezünk sonkának. A magyar sonka készítésében és nyilván ízében is különbözik az Európa több területén előállított sonkától.
A sonkakészítés műveleteit két fő csoportra osztjuk:
- sóval és füsttel tartósított,
- sóval és szárítással (vízelvonással) tartósított.
Az olasz, francia és spanyol sonkák, melyek hazánkban is ismertek, tartozik a szárítással tartósított csoportba. Ezek a sonkák általában egy évig vagy még tovább érlelődnek, száradnak. Állaguk meglehetősen száraz, amit csak hajszál vékonyra vágva lehet fogyasztani.
A magyar sonka, melyet sózás után füstöléssel is tartósítanak, ízében eltér a déli mediterrán területen készültektől. Ez részben a füst által, mint íz anyag miatt, másrészt az érlelés hosszúsága miatt érezhető. A magyar sonkák már 4-6 hét után füstre kerülnek, melyet néhány nap szellőzés után fogyaszthatjuk, de sokak szerint legalább két hónap szikkasztás után a legjobb.
Régen, nagyapáink idejében, mikor még kézzel kaszáltak, jó és módos gazdának, aratáskor mindenképp volt még egész sonkája, amit az aratók fogyasztottak el. Természetesen a téli vágásból készült sonkáról van szó, ami legalább hat hónapig érlelődött. Nos ezek a sonkák nem száradtak ki úgy, mint mediterrán rokonaik, ezért vastag szeletet vágva, hagymával, paprikával, paradicsommal fogyasztottak, főleg a parasztság berkeiben.
Miért is alakult így a sonkakészítés tudománya?
A mediterrán vidékeken, főleg a hegyvidékes területen, a hosszú eltarthatóság miatt, olyan helyet kellett választani a tárolásra, ami hőmérsékletileg is megfelel ahhoz, hogy a hőmérő higanyszála ne legyen 15 oC fok fölött. Erre legalkalmasabbak a barlangok voltak, de a barlangok huzatosak, emiatt nyilván jobban kiszáradt a hosszú tárolás alatt. Az ottani emberek hozzászoktak ehhez az ízhez. Később, mikor iparszerűen termelték a sonkát, igyekeztek a jól megszokott ízeket létrehozni, immár mesterséges klímát teremtve.
Magyarországon találni kellet más, megfelelő tartósítási formát.
Ősidők óta tudja az emberiség, hogy a füst tartósít. Így a sóval átért húsdarabot, füstre akasztva, szép színt adva a terméknek, tartóssá tették a sonkát még melegebb időben is. A parasztság gondoskodott róla, hogy a sárfalú, földpadlójú, náddal borított helyiségben nyáron se menjen 20 oC fok fölé a hőmérséklet, amivel a tartósságot biztosította. Nyilván a sótartalma is kicsit nagyobb, mint mediterrán társaié, ami szintén a tartósságával kapcsolatos, de szaftosabb, puhább.
Összefoglalva, milyen a jó MAGYAR SONKA:
Ha az érlelése jó, az ember szájában szinte szétomlik, kellemesen sós ízű, a húsrésze puha (mérsékelten). A nagyon puha, szintén hiba (valami baj van vele). Küllemileg: a húsrész külső felülete meggybordó, bőre füstsárga színű, illata kellemes füstillatú. Vágási felülete matt, egységesen húspiros színű, kellemes illatú, állaga omlós. NAGYON FINOM!
Kóstolja meg Ön is a sonka fesztiválokon díjakat nyert termékeinket, amelyek adalékanyagok nélkül, hagyományos érleléssel készülnek!
További ajánlataink
2025. április
2025.04.29
Bábolnai programok 2025. Események, rendezvények, fesztiválok
Mesefilm-vetítés
2025. szeptember
Találatok száma: 1
Az Imperiál Hotel szép, nyugodt környezetben, a történelmi Ménesudvarban 11 db kétágyas, 3 db franciaágyas, 4 db háromágyas és 1 db egyágyas, saját fürdőszobával rendelkező szobával várja pihenni vágyó vendégeit. Összes férőhelyünk 41 fő elszállásolását teszi lehetővé. Hotelünk egész évben várja kedves vendégeit.
Az Imperiál Hotel szép, nyugodt környezetben, a történelmi Ménesudvarban 11 db kétágyas, 3 db franciaágyas, 4 db háromágyas és 1 db egyágyas, saját fürdőszobával rendelkező szobával várja pihenni vágyó vendégeit. Összes férőhelyünk 41 fő elszállásolását teszi lehetővé. Hotelünk egész évben várja kedves vendégeit.
Az Imperiál Hotel szép, nyugodt környezetben, a történelmi Ménesudvarban 11 db kétágyas, 3 db franciaágyas, 4 db háromágyas és 1 db egyágyas, saját fürdőszobával rendelkező szobával várja pihenni vágyó vendégeit. Összes férőhelyünk 41 fő elszállásolását teszi lehetővé. Hotelünk egész évben várja kedves vendégeit.
Találatok száma: 36
Sok szeretettel várunk mindenkit, aki szeret egy igazán jóízűt enni! Válasszatok étlapunkról hamisítatlan házias ízvilággal bíró frissensültjeink, halételeink és desszertjeink közül. Ám ha mégis otthon vagy munkahelyeteken szeretnétek bőségtálainkat, pizzáinkat elfogyasztani, házhoz is rendelhetitek őket! Étlapunkon megtalálhatók a magyar- és nemzetközi konyha specialitásai, különös tekintettel a halételekre. Van gyerkőcmenü és játszósarok is.
Kiemelt partner
Sok szeretettel várunk mindenkit, aki szeret egy igazán jóízűt enni! Válasszatok étlapunkról hamisítatlan házias ízvilággal bíró frissensültjeink, halételeink és desszertjeink közül. Ám ha mégis otthon vagy munkahelyeteken szeretnétek bőségtálainkat, pizzáinkat elfogyasztani, házhoz is rendelhetitek őket! Étlapunkon megtalálhatók a magyar- és nemzetközi konyha specialitásai, különös tekintettel a halételekre. Van gyerkőcmenü és játszósarok is.
Kiemelt partner
Sok szeretettel várunk mindenkit, aki szeret egy igazán jóízűt enni! Válasszatok étlapunkról hamisítatlan házias ízvilággal bíró frissensültjeink, halételeink és desszertjeink közül. Ám ha mégis otthon vagy munkahelyeteken szeretnétek bőségtálainkat, pizzáinkat elfogyasztani, házhoz is rendelhetitek őket! Étlapunkon megtalálhatók a magyar- és nemzetközi konyha specialitásai, különös tekintettel a halételekre. Van gyerkőcmenü és játszósarok is.
Kiemelt partner
A Dunai Bástya Kikötői Fogadótérben kávéval, cappucinóval, teával, ásványvízzel és üdítővel várjuk kedves Vendégeinket a bástya hivatalos nyitvatartási idejében. Ha a túra után felfrissülésre, vagy épp pihenésre vágynak, térjenek be hozzánk! Márciustól októberig jó időben teraszunkon, rossz idő esetén belső helyiségünkben várjuk Önöket.
Kiemelt partner
A Dunai Bástya Kikötői Fogadótérben kávéval, cappucinóval, teával, ásványvízzel és üdítővel várjuk kedves Vendégeinket a bástya hivatalos nyitvatartási idejében. Ha a túra után felfrissülésre, vagy épp pihenésre vágynak, térjenek be hozzánk! Márciustól októberig jó időben teraszunkon, rossz idő esetén belső helyiségünkben várjuk Önöket.
Kiemelt partner
A Dunai Bástya Kikötői Fogadótérben kávéval, cappucinóval, teával, ásványvízzel és üdítővel várjuk kedves Vendégeinket a bástya hivatalos nyitvatartási idejében. Ha a túra után felfrissülésre, vagy épp pihenésre vágynak, térjenek be hozzánk! Márciustól októberig jó időben teraszunkon, rossz idő esetén belső helyiségünkben várjuk Önöket.
Kiemelt partner
Komárom legújabb étterme, panziója és rendezvényterme várja a kikapcsolódni vágyókat. Házias ízek, tágas és szép belső terek, zárt belső udvar. Legyen szó gyertyafényes vacsoráról, családi összejövetelről vagy egy délben elfogyasztott menüről, nálunk az étkezés mindig különleges élményt jelent. Legyen a vendégünk ma is.
Komárom legújabb étterme, panziója és rendezvényterme várja a kikapcsolódni vágyókat. Házias ízek, tágas és szép belső terek, zárt belső udvar. Legyen szó gyertyafényes vacsoráról, családi összejövetelről vagy egy délben elfogyasztott menüről, nálunk az étkezés mindig különleges élményt jelent. Legyen a vendégünk ma is.
Komárom legújabb étterme, panziója és rendezvényterme várja a kikapcsolódni vágyókat. Házias ízek, tágas és szép belső terek, zárt belső udvar. Legyen szó gyertyafényes vacsoráról, családi összejövetelről vagy egy délben elfogyasztott menüről, nálunk az étkezés mindig különleges élményt jelent. Legyen a vendégünk ma is.
Komárom belvárosában 2008 óta várjuk szeretettel kedves vendégeinket. A helyiség kialakítása során célunk - az elnevezés jellemzőinek megőrzése mellett - egy egyedi, barátságos hely megalkotása volt. A hajó, mint a szabadság, az utazás, a kaland és a felfedezés szimbóluma szolgált iránytűként munkánk során.
Komárom belvárosában 2008 óta várjuk szeretettel kedves vendégeinket. A helyiség kialakítása során célunk - az elnevezés jellemzőinek megőrzése mellett - egy egyedi, barátságos hely megalkotása volt. A hajó, mint a szabadság, az utazás, a kaland és a felfedezés szimbóluma szolgált iránytűként munkánk során.
Komárom belvárosában 2008 óta várjuk szeretettel kedves vendégeinket. A helyiség kialakítása során célunk - az elnevezés jellemzőinek megőrzése mellett - egy egyedi, barátságos hely megalkotása volt. A hajó, mint a szabadság, az utazás, a kaland és a felfedezés szimbóluma szolgált iránytűként munkánk során.
A magyar konyha iránt rajongók megtalálják éttermünkben azt, amire vágynak. A Flamingó Étterem és Kávézó szeretettel látja Önt. Kóstolja meg tehetséges szakácsaink pazar ételeit! Rendkívüli komfort: klimatizált helyiségeinknek köszönhetően időjárástól függetlenül élvezheti a nálunk töltött időt. Igény esetén vendéglőnkben is megszervezheti zárt körű rendezvényét.
A magyar konyha iránt rajongók megtalálják éttermünkben azt, amire vágynak. A Flamingó Étterem és Kávézó szeretettel látja Önt. Kóstolja meg tehetséges szakácsaink pazar ételeit! Rendkívüli komfort: klimatizált helyiségeinknek köszönhetően időjárástól függetlenül élvezheti a nálunk töltött időt. Igény esetén vendéglőnkben is megszervezheti zárt körű rendezvényét.
A magyar konyha iránt rajongók megtalálják éttermünkben azt, amire vágynak. A Flamingó Étterem és Kávézó szeretettel látja Önt. Kóstolja meg tehetséges szakácsaink pazar ételeit! Rendkívüli komfort: klimatizált helyiségeinknek köszönhetően időjárástól függetlenül élvezheti a nálunk töltött időt. Igény esetén vendéglőnkben is megszervezheti zárt körű rendezvényét.
A Herold Pince a Pannonhalmi borvidék legfiatalabb borászata. A Herold pince az apátság lábánál, a Gesztenyés-horogban található, a régi-új apátsági pincék közvetlen szomszédságában. A pince kb. 800 éves múltra tekint vissza, a bencések dézsmapinceként használták. A család 2010-ben vásárolta meg a pincét, mely akkor már évek óta kihasználatlanul állt. A kézzel vájt lösz és homokkő pince egy keresztmetszet bővítés után közel 100.000 db slittertégla gondos egymásra rakásával került kialakításra, így nyerte el 2014-ben végleges formáját. Az állandó 13 fok körüli hőmérséklet - megfelelő klímával párosulva – kiváló helynek bizonyul a reduktív eljárással készülő bornak, melyet aztán a legmodernebb technológiával felszerelt rozsdamentes acéltartályokban tárolnak. A szőlő minőségétől függően néhány tétel fahordós érlelésével is foglalkoznak.
A Herold Pince a Pannonhalmi borvidék legfiatalabb borászata. A Herold pince az apátság lábánál, a Gesztenyés-horogban található, a régi-új apátsági pincék közvetlen szomszédságában. A pince kb. 800 éves múltra tekint vissza, a bencések dézsmapinceként használták. A család 2010-ben vásárolta meg a pincét, mely akkor már évek óta kihasználatlanul állt. A kézzel vájt lösz és homokkő pince egy keresztmetszet bővítés után közel 100.000 db slittertégla gondos egymásra rakásával került kialakításra, így nyerte el 2014-ben végleges formáját. Az állandó 13 fok körüli hőmérséklet - megfelelő klímával párosulva – kiváló helynek bizonyul a reduktív eljárással készülő bornak, melyet aztán a legmodernebb technológiával felszerelt rozsdamentes acéltartályokban tárolnak. A szőlő minőségétől függően néhány tétel fahordós érlelésével is foglalkoznak.
A Herold Pince a Pannonhalmi borvidék legfiatalabb borászata. A Herold pince az apátság lábánál, a Gesztenyés-horogban található, a régi-új apátsági pincék közvetlen szomszédságában. A pince kb. 800 éves múltra tekint vissza, a bencések dézsmapinceként használták. A család 2010-ben vásárolta meg a pincét, mely akkor már évek óta kihasználatlanul állt. A kézzel vájt lösz és homokkő pince egy keresztmetszet bővítés után közel 100.000 db slittertégla gondos egymásra rakásával került kialakításra, így nyerte el 2014-ben végleges formáját. Az állandó 13 fok körüli hőmérséklet - megfelelő klímával párosulva – kiváló helynek bizonyul a reduktív eljárással készülő bornak, melyet aztán a legmodernebb technológiával felszerelt rozsdamentes acéltartályokban tárolnak. A szőlő minőségétől függően néhány tétel fahordós érlelésével is foglalkoznak.
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!
Megosztás
Kapcsolódó témák:
Sonkafesztivál Bábolna 2025. A fesztivál a járvány miatt elmarad, a sonkavásár a piacokra költözik!
Értékelések (0)
Kifejezetten jó volt
(0)
Rossz volt
(0)
Nagyon jó volt
(0)
Nagyon nem volt jó
(0)
Jó volt
(0)
Nem volt jó
(0)
Találatok száma: 0
Országos eseménynaptár