Turizmus Program

Családi hétvége a Városligetben

Retro Majális a Siófoki Nagystrandon

Tájházak Napja

Jármű Expo

Jacuzzis szállás

TOP 100 úticél

Tavaszköszöntő családi buli a budapesti Városligeti Műjégpályán!
Retro Majális a Siófoki Nagystrandon!
Joy napok május 11-18. között a hévízi Bonvitalban - akár 40% kedvezmény
A titkok hercege – Gesualdo rejtélyes élete
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Tavaszköszöntő családi buli a budapesti Városligeti Műjégpályán!
Retro Majális a Siófoki Nagystrandon!
Joy napok május 11-18. között a hévízi Bonvitalban - akár 40% kedvezmény
A titkok hercege – Gesualdo rejtélyes élete
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Tavaszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Sonkafesztivál Bábolna 2025. A fesztivál a járvány miatt elmarad, a sonkavásár a piacokra költözik!

2943 Bábolna, Több településen és helyszínen

Megnézem a térképen

A 2025. évi Bábolnai Sonkafesztivál a sajnálatos járványhelyzet miatt idén elmarad! Aki megszokta, hogy fesztiválunkon szerzi be a húsvéti sonkát, idén is megteheti a bábolnai sonkát árusító Bábolna Hús Üzemünkben, valamint Érden, Győrben, Bicskén, Tatán, Ácson a piacokon és árusító kocsikon. A lehetőségekről érdeklődjön elérhetőségeinken!

Kedves Látogató!

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Kapcsolat, elérhetőség

Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon?

Partner információ

Sonka vásár üzleteinkben

Bábolnai üzem:

2943 Bábolna, Újhelyi Imre utca 1.

Üzemből vásárlás: 7:00-15:00 

Érd Piac Büfé:

2030 Érd, Széles utcai Piac

Nyitva: szombat:  7:00-13:00

Érd Piac füstöltáruk:

2030 Érd, Széles utcai Piac

Nyitva: szombat:  7:00-13:00

Érd Piac friss hús üzlet:

2030 Érd, Széles utcai Piac

Nyitva: szombat:  7:00-13:00

Győri Vásárcsarnok:

Győr, Herman Ottó utcai Vásárcsarnok

Nyitva: kedd - szombat  6:00 - 14:00

Tata piac

Tata, Piactér árusító kocsi

Nyitva: szombat  6:30 - 13:00

Ács központi parkoló

Ács árusító kocsi

Nyitva: Péntek   8:00 - 11:00


A sonka, sonkakészítés, magyar sonka

Cégünk a Bábolna Hús több évtizede foglalkozik sonkakészítéssel.

Mit is nevezünk sonkának?

A sonka mint magyar érték, melyet őseink nagy szeretettel, becsben tartottak. A sertés hátsó combjából készült, különböző eljárásokkal tartósított húsrészt nevezünk sonkának. A magyar sonka készítésében és nyilván ízében is különbözik az Európa több területén előállított sonkától.

A sonkakészítés műveleteit két fő csoportra osztjuk:
- sóval és füsttel tartósított,
- sóval és szárítással (vízelvonással) tartósított.

Az olasz, francia és spanyol sonkák, melyek hazánkban is ismertek, tartozik a szárítással tartósított csoportba. Ezek a sonkák általában egy évig vagy még tovább érlelődnek, száradnak. Állaguk meglehetősen száraz, amit csak hajszál vékonyra vágva lehet fogyasztani.

A magyar sonka, melyet sózás után füstöléssel is tartósítanak, ízében eltér a déli mediterrán területen készültektől. Ez részben a füst által, mint íz anyag miatt, másrészt az érlelés hosszúsága miatt érezhető. A magyar sonkák már 4-6 hét után füstre kerülnek, melyet néhány nap szellőzés után fogyaszthatjuk, de sokak szerint legalább két hónap szikkasztás után a legjobb.

Régen, nagyapáink idejében, mikor még kézzel kaszáltak, jó és módos gazdának, aratáskor mindenképp volt még egész sonkája, amit az aratók fogyasztottak el. Természetesen a téli vágásból készült sonkáról van szó, ami legalább hat hónapig érlelődött. Nos ezek a sonkák nem száradtak ki úgy, mint mediterrán rokonaik, ezért vastag szeletet vágva, hagymával, paprikával, paradicsommal fogyasztottak, főleg a parasztság berkeiben.

Miért is alakult így a sonkakészítés tudománya?

A mediterrán vidékeken, főleg a hegyvidékes területen, a hosszú eltarthatóság miatt, olyan helyet kellett választani a tárolásra, ami hőmérsékletileg is megfelel ahhoz, hogy a hőmérő higanyszála ne legyen 15 oC fok fölött. Erre legalkalmasabbak a barlangok voltak, de a barlangok huzatosak, emiatt nyilván jobban kiszáradt a hosszú tárolás alatt. Az ottani emberek hozzászoktak ehhez az ízhez. Később, mikor iparszerűen termelték a sonkát, igyekeztek a jól megszokott ízeket létrehozni, immár mesterséges klímát teremtve.

Magyarországon találni kellet más, megfelelő tartósítási formát.

Ősidők óta tudja az emberiség, hogy a füst tartósít. Így a sóval átért húsdarabot, füstre akasztva, szép színt adva a terméknek, tartóssá tették a sonkát még melegebb időben is. A parasztság gondoskodott róla, hogy a sárfalú, földpadlójú, náddal borított helyiségben nyáron se menjen 20 oC fok fölé a hőmérséklet, amivel a tartósságot biztosította. Nyilván a sótartalma is kicsit nagyobb, mint mediterrán társaié, ami szintén a tartósságával kapcsolatos, de szaftosabb, puhább.

Összefoglalva, milyen a jó MAGYAR SONKA: 

Ha az érlelése jó, az ember szájában szinte szétomlik, kellemesen sós ízű, a húsrésze puha (mérsékelten). A nagyon puha, szintén hiba (valami baj van vele). Küllemileg: a húsrész külső felülete meggybordó, bőre füstsárga színű, illata kellemes füstillatú. Vágási felülete matt, egységesen húspiros színű, kellemes illatú, állaga omlós. NAGYON FINOM!

Kóstolja meg Ön is a sonka fesztiválokon díjakat nyert termékeinket, amelyek adalékanyagok nélkül, hagyományos érleléssel készülnek!

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Megosztás

Kapcsolódó témák:

Sonkafesztivál Bábolna 2025. A fesztivál a járvány miatt elmarad, a sonkavásár a piacokra költözik!

Sonkafesztivál Bábolna 2025. A fesztivál a járvány miatt elmarad, a sonkavásár a piacokra költözik!

Értékelések (0)

Kifejezetten jó volt

(0)

Rossz volt

(0)

Nagyon jó volt

(0)

Nagyon nem volt jó

(0)

Jó volt

(0)

Nem volt jó

(0)

Találatok száma: 0

Kapcsolat, elérhetőség

Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon?

Partner információ

érdekelnek a hirdetési lehetőségeink?

Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!

Legjobb élmények

Tavaszköszöntő családi buli a budapesti Városligeti Műjégpályán!
A titkok hercege – Gesualdo rejtélyes élete