2025.01.01 (szerda) - 2025.12.31 (szerda)
1238 Budapest - 23. kerület - Soroksár, Soroksár-Péteri-major (47.398285 x 19.115868)
Fotó: Pixabay
A Kert felszíne igen változatos: ÉNy–DK irányú homokbuckák között vizenyős laposok húzódnak. A terület nagy részét az egykori Duna-meder hordaléka borítja, amelyen többféle talajtípus alakult ki: futóhomok, csernozjom jellegű homok, gyengén humuszos homok, rétláp, rozsdabarna erdőtalaj, kovárványos barna erdőtalaj. Az alsó rétegekben kavicsot, iszapot, helyenként löszös, agyagos képződményeket is találunk. A magasabban fekvő részeken, főleg a feketefenyő ültetvények alatt gyengén kilúgozott, savanyú a talaj. A mélyebb területeken a talaj mésztartalma 5–15 %. A terület legmagasabb pontja a 115 m tengerszint feletti magasságú, Csonthalom néven is ismert „Homokdomb”.
Éghajlatára jellemző, hogy a napsütéses órák száma évente 2014 óra, nagymértékű a kisu-gárzás és jelentős a hőmérséklet napi és éves ingadozása. A csapadék kevés (átlagosan évi 552 mm) és az is egyenlőtlenül oszlik meg. A legszárazabb hónap a július és az augusztus, a legtöbb csapadék április–májusban esik. A szél szinte állandóan fúj, az uralkodó szélirány ÉNy-i.
A kert az alábbi jelentősebb élőhelyekre osztható:
A gyűjtemények a következő nagyobb egységekbe sorolhatók:
Növényföldrajzi egységek
Génalaptartalék és élőgyűjtemények
Fontosabb hazai növénytársulásokat bemutató parcellák
Mediterrán és szubtrópusi növények gyűjteménye
Forrás: a kert honlapja
2025.01.01 - 2025.12.31
Budapest
Találatok száma: 5
Ha szereted Halas Guszti hekkjét, a pizzáját és a tésztáit is imádni fogod! Az eredeti receptek alapján készülő leveseken és ínycsiklandozó szószokkal nyakon öntött al dente tésztákon túl kilenc fajta pizzával áldozhatunk a dolce vita oltárán, az egyszerűbb margheritától a guanciale szalonnával hódító Gusztiig.
Ha szereted Halas Guszti hekkjét, a pizzáját és a tésztáit is imádni fogod! Az eredeti receptek alapján készülő leveseken és ínycsiklandozó szószokkal nyakon öntött al dente tésztákon túl kilenc fajta pizzával áldozhatunk a dolce vita oltárán, az egyszerűbb margheritától a guanciale szalonnával hódító Gusztiig.
Ha szereted Halas Guszti hekkjét, a pizzáját és a tésztáit is imádni fogod! Az eredeti receptek alapján készülő leveseken és ínycsiklandozó szószokkal nyakon öntött al dente tésztákon túl kilenc fajta pizzával áldozhatunk a dolce vita oltárán, az egyszerűbb margheritától a guanciale szalonnával hódító Gusztiig.
Soroksári Kifőzdénket 2008 nyarán nyitottuk meg. Mindennap megújuló ételkínálatunk sokszínű étkezési lehetőséget biztosít a naponta betérő vendégeink számára. Barátságos környezetben, hangulatos, beépített terasszal, kedvező árakkal, egyszerű és ízletes ételekkel, változatos napi menüvel várjuk Önöket.
Soroksári Kifőzdénket 2008 nyarán nyitottuk meg. Mindennap megújuló ételkínálatunk sokszínű étkezési lehetőséget biztosít a naponta betérő vendégeink számára. Barátságos környezetben, hangulatos, beépített terasszal, kedvező árakkal, egyszerű és ízletes ételekkel, változatos napi menüvel várjuk Önöket.
Soroksári Kifőzdénket 2008 nyarán nyitottuk meg. Mindennap megújuló ételkínálatunk sokszínű étkezési lehetőséget biztosít a naponta betérő vendégeink számára. Barátságos környezetben, hangulatos, beépített terasszal, kedvező árakkal, egyszerű és ízletes ételekkel, változatos napi menüvel várjuk Önöket.
Célunk, a hagyományos és sváb ételek mellett új ételek, italok és tálalási módok bevezetése. Az ételek hazai alapanyagokból, hagyományos eljárással készülnek. A csárda jellemző ételspecialitásai a sváb csirkeleves kaláccsal, sváb pecsenye, sváb libamáj és a desszertek közül a túrós smarni szilvaöntettel és a mákos lütyü. Szombatonként élőzenével, nyári időszakban kerthelyiség várja a vendégeket.
Célunk, a hagyományos és sváb ételek mellett új ételek, italok és tálalási módok bevezetése. Az ételek hazai alapanyagokból, hagyományos eljárással készülnek. A csárda jellemző ételspecialitásai a sváb csirkeleves kaláccsal, sváb pecsenye, sváb libamáj és a desszertek közül a túrós smarni szilvaöntettel és a mákos lütyü. Szombatonként élőzenével, nyári időszakban kerthelyiség várja a vendégeket.
Célunk, a hagyományos és sváb ételek mellett új ételek, italok és tálalási módok bevezetése. Az ételek hazai alapanyagokból, hagyományos eljárással készülnek. A csárda jellemző ételspecialitásai a sváb csirkeleves kaláccsal, sváb pecsenye, sváb libamáj és a desszertek közül a túrós smarni szilvaöntettel és a mákos lütyü. Szombatonként élőzenével, nyári időszakban kerthelyiség várja a vendégeket.
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!
Megosztás
Ismerkedés a Soroksári Botanikus Kert növényvilágával, állatvilágával és gombavilágával
Értékelések (0)
Kifejezetten jó volt
(0)
Rossz volt
(0)
Nagyon jó volt
(0)
Nagyon nem volt jó
(0)
Jó volt
(0)
Nem volt jó
(0)
Találatok száma: 0
Országos eseménynaptár